Full Screen ||  Normal Screen ||  Refresh Screen
Majlis kahwin RM4 bilion

Majlis kahwin RM4 bilion (Pics)


PENGANTIN perempuan, Khadija Uzakhovs dengan pakaian pengantin
yang dikatakan berharga hampir RM4 juta.

HMetro
2 April 2016

Moscow, Russia : Dengan kehadiran Jennifer Lopez, Enrique Iglesias untuk menghiburkan tetamu dan pakaian pengantin yang mencecah RM4 juta, sudah pasti ia diluar jangkauan kebanyakan orang.

Namun, ia bukan masalah besar jika bapa pengantin itu bilionair.

Said Gutseriev, 28, anak jutawan Russia dari etnik Kazakh, Mikhail Gutseriev, melangsungkan perkahwinannya dengan pelajar Khadija Uzhakov di Moscow minggu lalu dalam majlis yang dikatakan mencecah RM4 bilion.

Pengantin perempuan tiba dengan gaun rekaan Eli Saab, dilapor berharga kira RM4 juta.

Ia diimport dari Paris dan seberat kira-kira 12 kilogram sehingga Khadija perlu dibantu beberapa orang untuk naik ke pelamin.

Pengantin perempuan itu bertambah menawan dengan beg tangan sama warna, tiara berlian serta rantai juga dengan loket berlian menghiasi lehernya.

Tetamu yang hadir dibawa dengan kereta mewah, termasuk Rolls Royce yang dilihat membarisi luar sebuah restoran terkenal di Moscow.

Sebagai cenderamata, tetamu dihadiahkan kotak emas dengan nama pengantin dan tarikh perkahwinan diukir padanya.

Hiburan yang disediakan juga bukan murah dengan kejadiran Jennifer Lopez, Enrique Iglesias dan kumpulan Sting yang bergilir-gilir menaiki pentas untuk menyanyi.

Majlis itu sudah pasti hanya sesuai kepada anak bilionair seperti Said yang kekayaan bapanya, Mikhail, dipercayai bernilai RM24 bilion.

Said, yang dilahirkan pada 1988 mendapat pendidikan di Harrow sebelum ke University Oxford, tempat dia belajar arkeologi dan geologi.

Tak banyak yang diketahui mengenai pengantin perempuan kecuali dia pelajar tahun pertama Universiti Perubatan dan Pergigian Moscow.

“Usaha memilih pengantin perempuan berlangsung selama empat tahun. Ibu bapanya juga tidak mahu dikenali. Buat masa ini, mereka hanya diketahui berasal dari Ingushetia,” kata sumber.

Ingushetia, tempat keluarga Khadioja dilahirkan mempunyai kadar pengangguran tertinggi di Russia, kira-kira 52 peratus.

Dalam pada itu, satu lagi majlis akan diadakan untuk meraikan pasangan itu minggu ini. Kali ini di London dengan hanya anggota keluarga dan rakan rapat sahaja dijemput.

Menurut laporan, Elton John dan Beyonce pula akan menghiburkan tetamu di majlis itu.

Artikel ini disiarkan pada : Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 April 2016 @ 5:00 AM